
Bevillingsåret 2026
Her kan du finde information om fondens bevillinger til projekter til gennemførelse i 2026.
Promilleafgiftsfonden inviterer alle interesserede til at ansøge om tilskud til projekter til gennemførelse i 2026.
1. Ansøgningsfrist
Ansøgningsrunden gennemføres med ansøgningsfrist den 18. august 2025 kl. 12.
Ansøgningerne behandles på fondens bestyrelsesmøde den 29. september 2025, hvorefter ansøgerne vil få besked.
2. Tilskudsmuligheder under andre afgiftsfonde
Promilleafgiftsfonden for landbrug er én af flere promille- og produktionsafgiftsfonde inden for jordbruget.
Der kan indsendes direkte ansøgninger til Promilleafgiftsfonden for landbrug. Produktionsafgiftsfondene kan også søge om tilskud fra Promilleafgiftsfonden for landbrug med henblik på medfinansiering af sektorspecifikke ansøgninger.
Mere information om landbrugets fonde kan findes via www.landbrugetsfonde.dk.
Derudover findes en række andre fonde og tilskudsordninger, som understøtter udviklingen i landbrugssektoren.
3. Ansøgningsmaterialet for 2026-runden
Ansøgningsskemaet for 2026 består af tre dele:
Del 1 - Basisoplysninger om projekt og ansøger (følger)
Del 2 - Projektbeskrivelsen (følger)
Del 3 - Projektøkonomien (følger)
I ansøgningsskemaets Del 1 indhenter fonden fortsat centrale oplysninger om projektet og ansøger og projektets forhold til fondens strategi. Ansøger skal fortsat angive hjemmel for projektansøgningen. Hjemmelhenvisningerne er opdateret i forhold til ny aktivitetsbekendtgørelse.
I Del 2 med projektbeskrivelsen er strukturen fastholdt. Der er fortsat stort fokus på at ansøger får beskrevet bl.a. forventede effekter.
I Del 3 med projektøkonomien er strukturen i store træk fastholdt. Specifikation af intern løn er dog flyttet ned som separat punkt under 3.5., hvor de øvrige hovedposter også bliver specificeret. Skema til angivelse af udgifter til overhead er opdateret i forhold til ny vejledning. Vejledende tekst til skemaet er opdateret med henvisninger til ny vejledning.
4. Nyt i ansøgningsmaterialet for bevillingsåret 2026
Fonden fik ny bestyrelse den 1. november 2024 for en periode på fire år. Den nye bestyrelse har som noget af det første vedtaget en ny strategi for fonden for bevillingsårene 2026-2029.
Fondens lovgrundlag blev også opdateret pr. 1. januar 2025, herunder med en ny aktivitetsbekendtgørelse.
Alle ansøgere bør orientere sig i det opdaterede materiale forud for ansøgning.
De største ændringer i materialet omtales nedenfor:
Der er ny strategi for fonden for bevillingsårene 2026-2029.
Fondens vejledning er opdateret jf. nyt krav i administrationsbekendtgørelsens §9 om, at fonden skal efterleve Økonomistyrelsens vejledning om effektiv tilskudsforvaltning samt krav om, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen skal godkende fondens vejledning forud for ansøgningsrundens start i 2025. Styrelsen har godkendt den vedlagte vejledning i marts 2025.
Vejledningen er – udover en række redaktionelle justeringer – blev opdateret på følgende centrale punkter:
Intern løn: Opdatering af afsnit 9.1.i fondens vejledning ang. udgifter til intern løn hos ansøger/tilskudsmodtager. Hovedreglen er en beregningsteknisk årsnorm på 1649 timer, men der gives i fondens vejledning mulighed for at en række støttemodtagere har mulighed for at anvende en timesats, der er op til 20% højere, hvilket vil svare til en beregningsteknisk årsnorm på 1374 timer. Anvendelse af denne mulighed er betinget af, at støttemodtagere kan dokumentere at støttemodtager ikke overkompenseres.
Overhead: Opdatering af afsnit 9.6. i fondens vejledning og pkt. 3.5 om overhead i ansøgningsskemaets del 3. Som hovedregel kan overhead maksimalt udgøre 18% af projektet tilskudsberettigede direkte lønudgifter. Der er dog jf. økonomistyrelsens vejledning også en række undtagelsesmulighederne, der indebærer at fonden har mulighed for at tillade en overheadsats på op til 44% af de direkte udgifter (excl. ekstern bistand), når en række betingelser er opfyldt. Der skal altid være et økonomisk rimeligt og sædvanligt forhold mellem projektets aktiviteter og den dertil knyttede overhead. Hvis ansøger ønsker at søge under undtagelsesbestemmelsen med en højere overhead end hovedreglen, skal det tydeligt begrundes, hvorfor dette er nødvendigt for projektets gennemførelse.
Projektændringer: Opdatering af afsnit 12.2. i fondens vejledning om, hvornår der er krav om at indsende en ændringsansøgning. Der skal indsendes en ansøgning om ændring til fonden, når der er behov for at omprioritere mellem hovedbudgetposter, og hvis en hovedpost afviger mere end +/-10% eller +/-200 t. kr. af det samlede tilskudsgrundlag.
Udvidelse af krav om revisionspåtegnet tilskudsregnskab til bl.a. universiteter: I fondsvejledningens afsnit 18 fremgår det, at alle ansøgere, der søger under fondens opslag for bevillingsåret 2026 og frem skal indsende et revisionspåtegnet tilskudsregnskab med mindre tilskudsmodtager er en statslig eller selvstændig offentlig virksomhed, der ikke i forvejen får årsregnskab påtegnet af den godkendt revisor. Det medfører bl.a. at universiteter fra og med bevillingsåret 2026 skal indsende revisionspåtegnet tilskudsregnskab.
Fonden er i gang med at udarbejde en regnskabsinstruks, der vil blive lagt på fondens hjemmeside inden 1. juli 2025. Denne vil tage udgangspunkt i Rigsrevisionens standarder for offentlig revision.
Baggrund om økonomistyrelsens vejledning om effektiv tilskudsforvaltning
Økonomistyrelsens vejledning om effektiv tilskudsforvaltning, der danner grundlag for fondens vejledning, kan læses her
Afsnit om lønudgifter er præciseret ud fra økonomistyrelsens vejledning pkt. 4.2.1. Fastsættelse af lønniveau.
Afsnit om overhead er præciseret ud fra økonomistyrelsens vejledning pkt. 4.2.4 Overhead
Afsnit om projektændringer er tilpasset økonomistyrelsens vejledning pkt. 4.2.5. Budgetændring
Indførelse af krav om revisionspåtegning af tilskudsregnskaber for selvstændige offentlige virksomheder som fx universiteter sker på baggrund af økonomistyrelsens vejledning pkt. 4.3.5. Revisionspåtegning af tilskudsregnskab.
5. Indsendelse af ansøgningen
Ansøgningen skal sendes pr. mail inden ansøgningsfristen til promilleafgiftsfonden@promilleafgiftsfonden.dk. Skriv venligst projektets titel og ansøgers navn i mailens emnefelt.
Til brug for fondens registrering af ansøgninger er der i skemaerne lagt felter/koder ind. Det er derfor vigtigt, at følgende dokumenter vedlægges i mailen:
Del 1 i word, del 2 i word og del 3 i excel
Ansøgningen samles derudover i ét dokument i pdf-format
Evt. program til at samle de tre dele i pdf-format: pdfmerge.com
6. Ansøgninger fra produktionsafgiftsfondene
Ansøgningsfristen for produktionsafgiftsfondene er den 18. september 2025.
Ved indsendelse af ansøgningen skal følgende vedlægges i mailen:
Del 1 i word, del 2 i excel og del 3 i word
Ansøgningen samlet i ét dokument i pdf-format
7. Kvittering for modtagelse af ansøgning
Ansøgere vil modtage en e-mail med kvittering for, at ansøgning er modtaget af Promilleafgiftsfonden.
Fonden forventer at behandle ansøgningerne den 29. september 2025, hvorefter fondens afgørelser bliver udsendt til ansøgerne inden udgangen af 2025.
Det sker, at aktiviteter grundet faglige eller praktiske omstændigheder må ændres. Hvis der skal foretages væsentlige ændringer af faglig karakter og ændringer i projektets budget, skal fonden godkende ændringerne. Tilskuddet kan ikke forhøjes i forbindelse med ændring af projektet.
Der henvises til afsnit 12 i vejledning om tilskud for yderligere information om:
- Ændring af det faglige indhold
- Ændring i budgettet
Der opfordres til at kontakte sekretariatet, såfremt der er tvivl om, hvorvidt en ændring forudsætter godkendelse.
Fondens skema til brug for ansøgning om ændringer findes nedenfor. Skemaerne skal ligeledes bruges til opfølgning på bestyrelsens beslutning om delvist tilskud.
Skema til brug for ændringer vedr. 2026-bevillinger
Skemaet består af to dele:
- Del 1 Ændringsskema (word)
- Del 2 Projektøkonomiskema (excel)
Hvordan og hvornår
Ændringsansøgninger skal indsendes til fonden, så snart behovet opstår og senest ved udgangen af bevillingsperioden den 31. december.
Ansøgningen skal fremsendes pr. mail i pdf-format, hvor del 1 og 2 er samlet til ét dokument.
Evt. program til at samle de to dele i PDF-format: https://www.adobe.com/acrobat/online/merge-pdf.html
Udbetaling af tilskud er beskrevet i afsnit 13 i fondens vejledning.
Tilskudsmodtagere gives mulighed for en gang i kvartalet at oplyse fonden om det faktiske, realiserede forbrug i hver af tilskudsmodtagers projekter. Oplysningerne afgives af en organisationsansvarlig ved brug af en erklæring. Der kan søges om udbetaling af op til 80% af bevillingen.
Fonden kan i særlige tilfælde give dispensation og udbetale oftere end en gang i kvartalet. Begrundet ansøgning om dispensation kan sendes til fondens postkasse.
Erklæringen lægges til grund for udbetaling af tilskud således, at udbetaling alene sker på baggrund af allerede afholdte udgifter, og alene i henhold til fondens andel af projektets finansiering.
Muligheden for at modtage udbetaling vil ske under forudsætning af, at fondens likviditet giver mulighed herfor.
Der er ikke krav om revisorpåtegning.
Udbetaling vil ske til tilskudsmodtagers NemKonto på baggrund af CVR-nummer
Erklæring til brug for anmodning om udbetaling bliver lagt på hjemmesiden senest i 1. kvartal 2026.
Overdragelse af tilsagn om tilskud til en anden tilskudsmodtager kræver altid en godkendelse fra fonden. Du kan læse mere i fondens vejledning (afsnit 12.4)
Fonden kan således efter ansøgning tillade, at tilsagnet overdrages til en anden virksomhed, organisation eller forening, der indtræder i de rettigheder og forpligtelser, der fremgår af tilsagnet. Det er en betingelse, at en ny tilskudsmodtager selvstændigt kan opnå tilsagn efter gældende regler.
Tilsagnshaver skal sende en begrundet ansøgning om overdragelse hurtigst muligt og være fonden i hænde straks efter den ansøgte, kommende tilskudsmodtager har underskrevet ansøgningen.
Fondens ansøgningsskema til overdragelse kan rekvireres hos sekretariatet.
Efter udløbet af den etårige projektperiode er der fortsat en række forhold, der skal iagttages. Det drejer sig først og fremmest om aflæggelse af tilskudsregnskab og faglig beretning, således at der kan føres kontrol med midlernes korrekte anvendelse.
Dertil vil der ofte være krav om offentliggørelse af de resultater, projektet genererer.
Oplysninger om afrapportering samt fondens regnskabsinstruks følger.
Fondsbestyrelsens afgørelser kan indbringes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen inden 4 uger efter modtagelsen af afgørelsen i henhold til § 8, stk. 7 i landbrugsstøtteloven.
En eventuel klage skal sendes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Grøn udvikling & Ny viden, Nyropsgade 30, 1780 København V fondstilsynet@lfst.dk